back to top
6.7 C
София

Windows 11 принуждава много потребители да мигрират към Linux

Оригиналът е на Ankush Das, It’s FOSS (Free and open-source software)

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Преди няколко дни Microsoft официално анонсира своята нова операционна система Windows 11 и показа обновения интерфейс на новата ОС, поддръжката на Android приложенията и дълбоката интеграция на Microsoft Teams.

Но зад всички тези преимущества на графичния интерфейс и повърхностни промени са скрити по-строги системни изисквания – изисквания, които могат да подтикнат потребителите да използват Linux дистрибуции като например, Linux Mint и Ubuntu.

Повишените системни изисквания за инсталирането и работата на Windows 11 на пръв поглед не са нещо особено, понеже трябва да имате „съвременен 64-битов процесор“ с минимум две ядра, работещ с тактова честота минимум 1 GHz. Също така компютърната система трябва да има поне 4 GB оперативна памет и минимална резолюция на дисплея 1366х768 пиксела.

Дотук нищо особено.

Само че да се инсталира windows 11 може само на компютър с UEFI, Secure Boot и TPM 2.0. Това е важно – 2.0! Тази убийствена комбинация от системни изисквания директно изключва голяма част от компютрите, излезли на пазара преди пет или шест години, включително и някои компютри на Microsoft.

Минималните системни изисквания за Windows 11:

  • Процесор: 64 бита, минимум две ядра, минимална тактова честота 1 GHz
  • Оперативна памет: 4 GB
  • Постоянна памет: 64GB
  • Дисплей: 9 инча с минимална резолюция 1366×768 пиксела
  • Графика: съвместима с DirectX 12, драйвери WDDM 2.x
  • Безопасност: UEFI, Secure Boot и TPM 2.0.

И още, според официалната документация на Microsoft, официално се поддържа доста ограничен списък от процесори на AMD и Intel.

Нещо повече, дори е невъзможно да се инсталира Windows 11 Home без наличието на интернет връзка, понеже се изисква акаунт на Microsoft, въпреки че версията Windows 11 Pro няма подобно изискване.

Поддръжката на Windows 10 приключва през 2025 година

Това бе наистина неочаквано, особено като се има предвид, че първоначалните планове на Microsoft бяха Windows 10 да бъде последната операционна система на корпорацията, която ще получава големи ъпдейти два пъти в годината.

А сега виждаме че поддръжката на Windows 10 приключва в началото на 2025 година и през пролетта на същата година ще спрат обновяванията по безопасността и ъпдейтите, добавящи нова функционалност.

Какво остава да направим. Да си купим нов хардуер, само защото сегашният не поддържа Windows 11?

Може би не. Това е една добра възможност за изява на различните Linux дистрибуции.

Да отбележим, че още тази есен на стотици хиляди потребители, които са поискали да преминат към Windows 11, ще им се каже, че техният компютър е твърде стар за работа с новия софтуер. Повечето от тях ще повярват и ще отидат да си купят нови персонални компютри или лаптопи, които да удовлетворят новите системни изисквания на Microsoft.

Но редица други навярно ще поискат да проверят дали няма нещо друго, което не изисква подобно обновяване на хардуера. Може би миграция към Linux?

Благодарение на различните Linux дистрибуции, каквато е например Linux Mint, аз мога да използвам своя старичък компютър (стар, стар – от 2014 година), за да стартирам излезлият най-нов софтуер от пролетта и лятото на тази година. Не ми се налага да да си губя времето да избирам различни версии и освен това получавам необходимите обновявания по безопасността, пачове за отстраняване на забелязани бъгове и т.н.

Това би могло да е изключително убедителен аргумент за хората, на които им е необходима добра информационна безопасност без обаче да се налага принудителното обновяване на хардуера.

Вече стана ясно, че Windows 11 ще излезе тази есен във вид на безплатно обновяване за Windows 10. Потребителите ще могат да проверят своя компютър дали съответства на системните изисквания с помощта на помощната програма Microsoft PC Health Check, която от друга страна започна твърде често да се обновява и да показва съвсем различни резултати при тестването..

Изводи

Докато Windows 11 принуждава потребителите да обновят своя хардуер, Linux дава възможност за използването на същите компютри в продължение на много по-дълго време, като едновременно с това предлагат редица преимущества. Няма подобни капани – през 2025 година поддръжката на Windows 10 приключва и за да можете нормално да използвате своя софтуер, ще трябва да се разделите с  немалка сума, особено в тези времена на невиждан дефицит и недостиг на компютърни компоненти, което доведе до огромно поскъпване на почти всичко при компютрите.

Особено нетърпимо за някои хора е, че за инсталирането на Windows 11 задължително е необходима интернет връзка и Microsoft акаунт. Започна да нараства недоволството от това, че обикновеният локален акаунт в операционната система на Microsoft се превръща в синоним на онлайн акаунт. Редица потребители не харесват това, че локалният акаунт на Windows се превърна в онлайн логване. Засега не е ясно защо Microsoft иска всички да използват онлайн логване, но можем да си припомним кампанията Get Windows 10 и досадните изскачащи прозорци, които дразнещо подтикваха потребителите да преминат към новата тогава операционна система Windows 10. Задължителният онлайн акаунт е една недопустима намеса в самото понятие „Персонален компютър“ на потребителя, който засега все още не е едно и също като понятието „Интернет“. Но това се предлага и ще се предлага по подразбиране, а значенията по подразбиране имат огромна сила – нещо, което Microsoft много добре знае.

Ако Windows 11 не ви предлага нещо особено и не ви се дават пари за нов хардуер, можете спокойно да започнете да използвате Linux. През тази 2021 година наистина повече от всякога има смисъл да пробвате Linux на вашия персонален компютър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

59 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

×