Trace Id is missing
Преминаване към основното съдържание
Windows
Влизане

Как да откриете спецификации на компютър с Windows 10 & Системни изисквания

Представяме ви общ преглед как да откриете изискванията за характеристиките на компютъра, версиите и наличните езици за Windows 10.

Съдържание


Изисквания към системата за инсталиране на Windows 10


Това са основните изисквания за инсталиране на Windows 10 на компютър. Ако устройството ви не отговаря на тези изисквания, може да не получите предназначеното изживяване от Windows 10 и е препоръчително да помислите за закупуване на нов компютър.

Възможно е след време да се добавят допълнителни изисквания за актуализациите, както и изисквания за включване на специфични функции в рамките на операционната система.

Редовно актуализиране на Windows 10


Windows 10 е създаден така, че да осигурява актуализации до края на периода на поддръжка на устройството. Могат да бъдат предоставени два типа актуализации: актуализации на качеството и актуализации на функциите. Актуализациите на качеството включват както актуализации на защитата, така и актуализации, които не са свързани със защитата, и обикновено целта е да се издават веднъж месечно. Актуализациите на функциите включват също така поправки на сигурността и поправки, които не са свързани със сигурността, както и нови функции на Windows 10 и обикновено се предоставят два пъти годишно. Получаването на тези актуализации от устройството ви и редовното му актуализиране е важно за защитата на вашето устройство. Windows 10 периодично проверява за актуализации, така че не е нужно вие да го правите. Когато е налична актуализация – и ако устройството ви има достатъчно свободно място на диска – тя ще се инсталира автоматично. За да може Windows 10 да продължи да се актуализира, е важно да се уверите, че на устройството ви има достатъчно свободно място. Вижте допълнителни приложими подробни данни в следващите бележки.

 

Важни бележки за актуализациите:

  • Възможно е устройството да не може да получава актуализации, ако хардуерът на устройството е несъвместим, ако в него няма актуални драйвери или достатъчно свободно място на твърдия диск или ако е извън срока за поддръжка на производителя на оригинално оборудване (OEM). Разгледайте файла с факти относно жизнения цикъл на Windows или често задаваните въпроси относно жизнения цикъл на продуктите на Windows, за да научите повече за времевата линия на обслужването за всяка актуализация на функциите.

    • Част от мястото на диска, необходимо за инсталиране на актуализациите, е необходимо само временно. Обикновено десет дни след инсталирането на дадена актуализация, ще се извърши автоматично почистване на диска, за да се изтрият копията на по-старите ненужни файлове на Windows и отново да се освободи място.
       
  • Не всички функции в дадена актуализация ще работят на всички устройства.

  • Интернет връзката е необходима за извършване на актуализации и може да се прилагат такси за достъп до интернет от доставчика на услугата.

  • Ако ви е необходимо съдействие с инсталирането на дадена актуализация, помощникът за актуализиране на Windows 10 може да ви помогне.

Повече информация за изискванията за място на твърдия диск за актуализации


Размерът на операционната система Windows, която се предоставя с вашето устройство, както и необходимото място, за да се изтеглят и инсталират актуализациите на Windows, са променливи, тъй като зависят от различни фактори. Посетете тази страница, за да научите защо. Факторите, които влияят върху свободното място на твърдия диск, необходимо за актуализирането, включват: версията на Windows, инсталирана на компютъра преди това, размера на наличното място на диска за повторна употреба от файлове на Windows, като например файла за виртуална памет или файла от заспиване, какви приложения са инсталирани на устройството ви и как тези приложения съхраняват данни. Може да се наложи да предприемете стъпки, за да освободите място на диска, например чрез преместване на някои файлове в услуга за съхранение в облака като OneDrive (приложение, инсталирано на устройствата с Windows 10), чрез премахване на ненужните файлове от устройството ви или чрез поставяне на USB флаш устройство за завършване на актуализацията.
Когато е възможно, Windows автоматично ще освободи място на твърдия диск, ако до този момент няма достатъчно свободно място (като използва описаното по-горе почистване на диска) и ще ви помогне да освободите още повече място, ако автоматичното почистване не е достатъчно. За повече информация вж. Освобождаване на място за инсталиране на най-новата актуализация на Windows 10 или посетете свързаните ЧЗВ.

Специфични за функциите изисквания за Windows 10


В допълнение към посочените по-горе изисквания, необходими за работа с Windows, някои функции имат допълнителни изисквания. В някои случаи функциите, включени в актуализираните версии на Windows 10, ще се използват най-добре с по-нови процесори. За специфична хардуерна поддръжка се обърнете към производителя на оригинално оборудване (OEM). По-долу има някои допълнителни подробни данни относно изискванията за ключови характеристики:

  • Шифроване на устройства с BitLocker (налично само с Windows 10 Pro или Windows 10 Enterprise) изисква модул за надеждна платформа (Trusted Platform Module или TPM) версия 1.2 или по-нова и съвместим с Trusted Computing Group (TCG) BIOS или UEFI. BitLocker може да се използва на устройства без TPM, но ще трябва да запишете ключа за стартиране на сменяемо устройство, като например USB флаш устройство. Изисква се поддръжка на TPM 2.0 и InstantGo, ако искате автоматично да шифровате локалното устройство, когато добавяте устройство в Azure Active Directory (AAD). Обърнете се към производителя на компютъра си, за да потвърдите дали вашето устройство поддържа правилната версия на TPM и InstantGo за сценария, който искате да разрешите.

  • BitLocker To Go изисква USB флаш устройство (налично само в Windows 10 Pro и Windows 10 Enterprise).

  • Hyper-V за клиент изисква 64-битова система с възможности за преобразуване на адреси от второ ниво (SLAT) и допълнителни 2 ГБ RAM памет (налично само в Windows 10 Pro и Windows 10 Enterprise).

  • Cortana към момента е налична в Windows 10 само за САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Италия, Германия, Бразилия, Мексико, Япония, Канада, Испания, Австралия и Индия.

  • За някои функции е необходимакаунт в Microsoft .

  • Miracast изисква видеокарта, която поддържа драйвера Windows Display Driver Model (WDDM) 1.3, и Wi-Fi адаптер, който поддържа функцията Wi-Fi Direct.

  • Приложението Филми & ТВ не е налично във всички региони. За най-актуалния списък с регионите посетете страницата с информация относно Филми & ТВ .

  • Защитеното стартиране изисква фърмуер, който поддържа UEFI v2.3.1 Errata B и съдържа сертифициращия орган на Microsoft Windows в базата данни за подписи на UEFI.

  • Skype е наличен само в избрани държави и региони. Обаждане само до избрани държави и региони. Не включва специални номера, номера на услуги с добавена стойност и номера без географска принадлежност. За подробности посетете страницата ЧЗВ за Office.

  • Прилепване: Броят на приложенията, които могат да бъдат прилепвани, ще зависи от минималната разделителна способност за приложението с ограничение до две приложения в режим на таблет и четири приложения в режим на работен плот.

  • Разпознаване на говор се различава в зависимост от микрофона на устройството. За по-добро гласово разпознаване ще ви е нужно:
    • микрофонна решетка с висока точност на възпроизвеждане;
    • хардуерен драйвер с отворена геометрия на микрофонната решетка.
       
  • Режим на таблет е наличен в таблети и устройства 2 в 1 с GPIO индикатори или устройства, които имат лаптоп и слейт индикатор, ще могат да бъдат конфигурирани да влизат в "режим на таблет" автоматично.

  • Докосване: За да използвате докосване, ви е необходим таблет или монитор, който поддържа мултисензорна технология.

  • Двустепенно удостоверяване изисква употреба на ПИН код, биометрика (четец на пръстови отпечатъци или светеща инфрачервена камера) или телефон с поддръжка на Wi-Fi или Bluetooth.

  • Windows Hello изисква камера, конфигурирана за близкополево създаване на инфрачервени (ИЧ) изображения, или четец на пръстови отпечатъци за биометрично удостоверяване. Устройствата без биометрични сензори могат да използват Windows Hello с ПИН код или преносим ключ за защита, съвместим с Microsoft.

  • ПриложениетоXbox изисква акаунт в Xbox Live, който не е наличен във всички региони. За най-актуалния списък с регионите посетете уеб сайта Държави и региони, поддържани от Xbox Live.

  • Wi-Fi Direct Printing изисква Wi-Fi адаптер, който поддържа Wi-Fi Direct, и устройство, което поддържа Wi-Fi Direct Printing.

Езикови версии


Езиците с пълна локализация на Windows 10 включват: Арабски (Саудитска Арабия), български (България), китайски (КНР), китайски (Тайван), хърватски (Хърватия), чешки (Чешка република), датски (Дания), холандски (Нидерландия), английски (Обединеното кралство), английски (САЩ), естонски (Естония), фински (Финландия), френски (Франция), френски (Канада), немски (Германия), гръцки (Гърция), иврит (Израел), унгарски (Унгария), италиански (Италия), японски (Япония), корейски (Корея), латвийски (Латвия), литовски (Литва), норвежки, букмол (Норвегия), полски (Полша), португалски (Бразилия), португалски (Португалия), румънски (Румъния), руски (Русия), Сръбски (латиница, Сърбия), словашки (Словакия), словенски (Словения), испански (Испания), испански (Мексико), шведски (Швеция), тайландски (Тайланд), турски (Турция), украински (Украйна).

Допълнителни езици са налични като езикови интерфейсни пакети

Отпадане и премахване на функции


При надстройване до Windows 10 от предишна версия на Windows, като например Windows 7 или Windows 8.1, както и при инсталиране на по-нова актуализация на Windows 10, някои функции може да са отхвърлени или премахнати. Вижте информацията по-долу относно някои от ключовите функции, които са премахнати:

  • Приложение за съобщения за настолен компютър: Приложението за съобщения за настолен компютър има функция за синхронизиране, която може да се използва за синхронизиране на текстови съобщения SMS, получени от Windows Mobile, и за запазване на копие от тях на настолния компютър. От актуализацията от май 2019 г. (Windows 10, версия 1903) функцията за синхронизиране е премахната от всички устройства. Поради тази промяна ще имате достъп до съобщенията само от устройството, което ги е получило.

  • Wi-Fi WEP и TKIP: От актуализацията от май 2019 г. (Windows 10, версия 1903) при свързване с Wi-Fi мрежи, защитени с WEP или TKIP, които не са толкова сигурни, колкото тези, използващи WPA2 или WPA3, ще се появява предупредително съобщение. В бъдеща версия всяка връзка с Wi-Fi мрежа, използваща тези стари шифри, ще бъде забранена. Wi-Fi рутерите трябва да бъдат актуализирани, за да използват AES шифри, налични при WPA2 или WPA3.

  • Cortana: Cortana е актуализирана и подобрена в Актуализация на Windows 10 от май 2020 г. (Windows 10, версия 2004). С тези промени някои налични досега потребителски умения, като например музика, свързан дом и умения на трети страни, вече няма да бъдат налични. Подробна информация можете да получите тук.

  • Телефонен помощник: С актуализацията от октомври 2018 г. (Windows 10, версия 1809) „Телефонен помощник“ е премахнат от вашия компютър. Използвайте страницата „Телефон“ в приложението „Настройки“, за да синхронизирате своя мобилен телефон с компютъра си. Включва всички функции на „Телефонен помощник“.

  • Домашна група: „Домашна група“ е премахната с актуализацията от април 2018 г. (Windows 10, версия 1803), но все още имате възможността да споделяте принтери, файлове и папки. Когато актуализирате до актуализацията от по-ранна версия на Windows 10, няма да видите „Домашна група“ във файловия мениджър, контролния панел или отстраняване на неизправности (Настройки > Актуализиране & Защита > Отстраняване на неизправности). Всички принтери, файлове и папки, които сте споделили чрез „Домашна група“, ще продължат да се споделят. Вместо да използвате „Домашна група“, вече можете да споделяте принтери, файлове и папки, като използвате функции, които са вградени в Windows 10:

  • Приложение Хора: : В Windows 10 приложението „Хора“ показва поща от контакти в Microsoft 365 и контакти от вашето учебно заведение или организация под Разговори. От актуализацията от април 2018 г. (Windows 10, версия 1803), за да виждате нова поща в приложението Хора от тези конкретни контакти, трябва да сте онлайн и да сте влезли в акаунт в Microsoft 365 или – за служебен или учебен акаунт – чрез приложенията ПощаХора или Календар . Имайте предвид, че ще виждате само пощата за служебни и учебни акаунти и някои акаунти в Microsoft 365.

  • Приложение Reader: Приложението Reader ще бъде премахнато от Windows 10 с Fall Creators Update (Windows 10, версия 1709). Microsoft Edge е препоръчителното заместващо приложение за четене на PDF файлове и предлага подобна функционалност, както и допълнителни функции, включително подобрена поддръжка за достъпност, подобрен ръкопис и поддръжка на „Попитайте Cortana“. По подобен начин XPS визуализатор на Windows се препоръчва за четене на XPS файлове, а приложението „Снимки на Windows“ за преглеждане на TIFF файлове. Обърнете внимание, че потребителите на по-ранни версии на Windows 10 могат да продължат да използват приложението Reader.

  • Windows дневник: „Windows Journal“ беше премахнат от актуализацията за годишнината на Windows 10 (Windows 10, версия 1607). След премахването на „Windows дневник“ вече няма да можете да отваряте или редактирате файлове на дневника (с разширение .JNT или .JTP). Предлагаме ви да започнете да използвате OneNote вместо „Windows дневник“. Ако искате да отваряте или редактирате своите файлове на дневника, повече информация можете да намерите тук.

  • Управлението на правата на достъп за Windows Media (WMDRM): WMDRM вече няма да се поддържа след актуализацията за годишнината на Windows 10 (Windows 10, версия 1607). Вече няма да можете да възпроизвеждате музикални или видеофайлове, които са били защитени с тази технология за управление на правата. Щракнете тук , за да научите повече.


Следните промени засягат устройства, които се обновяват до Windows 10 от Windows 7, Windows 8 или Windows 8.1:

  • Windows Media Center: Ако имате Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro с Media Center или Windows 8.1 Pro с Media Center и инсталирате Windows 10, Windows Media Center ще бъде премахнат.

  • Управление на мобилни устройства (MDM): Функцията MDM няма да бъде налична в изданието Windows 10 Home.

  • Притурките на работния плот за Windows 7: Те бъдат премахнати като част от инсталирането на Windows 10.
  • Игри Solitaire, Minesweeper и Hearts: Тези игри, които са предварително инсталирани на Windows 7, ще бъдат премахнати като част от инсталирането на надстройката до Windows 10. Microsoft пусна своя версия на Solitaire и Minesweeper, наречена "Microsoft Solitaire Collection" и "Microsoft Minesweeper".

  • Флопидисково устройство: Ако имате флопидисково устройство, ще трябва да изтеглите най-новия драйвер от Windows Update или от уеб сайта на производителя.

  • Ако в системата ви е инсталирано приложението Windows Live Essentials, приложението OneDrive се премахва и се заменя от версията с входяща поща на OneDrive.

  • Файлови контейнери на OneDrive: Файловите контейнери на OneDrive не се поддържат в Windows 10. Windows 8.1 показа контейнери за файлове, достъпни в OneDrive, но не и локално на устройството. В Windows 10 потребителите могат да избират кои папки да синхронизират от настройките на OneDrive.

  • Прилепване: Функцията Прилепване е ограничена до две приложения в режим на таблет.
     


Следване на Microsoft Windows

Споделете тази страница