След обновяването до Windows 10 Fall Creators Update (1709) много потребители забелязаха, че системата започва да работи осезателно по-бавно. Това особено много се усеща на компютри с хард дискове и слабички процесори.

Първоначално се считаше, че причината за този неприятен ефект са неправилно работещите драйвери на видеокартата, които работят некоректно след инсталирането на ъпдейта, но тази хипотеза бързо бе отхвърлена.

Много геймъри споделиха, че дори и тежките игри нямат никакво забавяне при максимални настройки. Но системните програми на Windows 10 се „замислят“ твърде много. Това се забелязва най-вече при работата на файловия мениджър, в който някои папки имат нужда от цяла минута за да се отворят.

Оказа се, че Microsoft е добавил в ОС Windows 10 новата функционалност Control Flow Guard. Това е специална защита срещу уязвимостите, свързани с паметта на устройството, която на пръв поглед няма как да бъде изключена.

Популярният портал Winaero намери скрита настройка за изключване на тази защита. Необходимо е да се стартира Windows Defender и след това да се отиде в раздела App & browser control и там да се намери подраздела Exploit protection, в който да се избере Exploit protection settings и да се изключи защитата CFG (Control Flow Guard).

След рестарта операционната система започва да работи много по-бързо. Не се знае защо Microsoft е оставил тази защита включена по подразбиране, но вече се натрупаха десетки хиляди отзиви от недоволни потребители, които се оплакват от твърде бавната Windows 10.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Google Новини, TikTok, Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари